Waarom is een gedragsverandering zo lastig?

vitaliteit programma bedrijven

Waarom is het toch zo lastig om je eigen gewoonten en gedrag te veranderen? Een heuse gedragsverandering ondergaan. Goede intenties aan overvloed: Op tijd naar bed, meer tijd voor jezelf, vaker sporten, er zijn voor de kinderen, beter mijn werktijden bewaken, gezonder koken….. Een heel waslijst dus. Moedeloos als het je na dag 2 alweer niet lukt en je jouw eigen patroon weer herkend. Boosheid en frustraties vieren feest, bleh! HOE DAN?

Gedragsverandering

Gedragsverandering is echt een van de meest lastige dingen voor een mens. We zijn al zo lang op een zo vertrouwde manier ‘voorgeprogrammeerd’, dat afwijken ‘ongemakkelijk’ voelt en we daar heel veel voor ‘moeten’ laten. Dat is dus echt zooooo uit die comfort-zone. En onderzoek over de psychologie achter het gedrag van de mens, bood verklaringen.

8 redenen waarom je veranderingen niet volhoudt

1. Er is geen wil om te veranderen

Je mist de noodzaak om echt te veranderen. Waarom is dit ‘beter’ voor je? Je hebt misschien (nog) nergens last van, dus motivatie is ver te zoeken. Je zou het wel willen, maar je wil het niet echt (onderbewust).

2. Streng voor jezelf als het mislukt

Wat een loser ben je! Dit zeg je tegen jezelf als het (een keer) niet lukt. Op dit gevoel zit je niet te wachten en daar ga je dus niet snel een nieuwe poging aan wagen. En het ‘zie je wel…’ van je omgeving zit je al helemaal niet op te wachten.

3. Te drastische overgang

En moet het roer om! Je draait radicaal 180 graden en je gaat cold-turkey voor de ‘nieuwe jij’, das best moeilijk. Ga gewoon met kleine stapjes. 1% veranderen per keer is veel makkelijker vol te houden!

4. De periode is te kort

Bewezen is dat als je iets 21-30 dagen (of 10.000 keer) achter elkaar doet, de kans op een nieuwe patroon vasthouden hoger. Neem de tijd voor verandering!

5. Het móet!

Vier elke dag die lukt, geniet van dat moment en beloon jezelf daarvoor. Morgen weer een nieuwe dag. Hoe stimulerend werkt dat! Wees lief voor jezelf!

6. Het komt nu niet uit

Smoesjes!!! Wat hebben we altijd veel redenen om uit te leggen waarom het vandaag niet de juiste dag is om te starten. Die sportbroek past niet meer, ik ben te moe om te sporten, dat feestje is vanavond….. Kom op zeg! Ga het gewoon DOEN! Tip: trek gewoon die sportbroek al aan…..

7. Die comfort-zone uit is eng

Uit je veilige en vertrouwde omgeving komen is spannend. Je gaat dingen opnieuw onderzoeken en uitvinden en misschien is het wel helemaal niet leuk! We willen graag alles krijgen wat we willen en afzien of afgaan, hoort daar dus niet bij. Maak jezelf trots, you can do it baby! Terug kan altijd nog, maar misschien wil je dat helemaal niet meer….

8. Je omgeving werkt niet mee

Ja, als iedereen een sigaret opsteekt en jou complimenteert met het niet-roken, ben je echt van steen. Het is heel lastig om je hiervan los te weken, vermijdt ‘gevaren’, maar kijk naar die bovenstaande punten. Blijf bij jezelf! En misschien is veranderen van omgeving helemaal niet zo’n verkeerd idee.

Aan de slag!

Zo, das duidelijk. Nu weet je precies waar de gevaren zitten. Dus….succes gegarandeerd voor jouw aanpak, ga ervoor! En dan…volhouden! Het lukt het beste als de verandering ook echt bij je past en geef hem een plek in jouw leven. Maak er tijd voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *